Ajankohtaista - Aktuellt

Lammin päivät järjestetään 5.-6.10.2022 Lammin biologisella asemalla. Ohjelma on nyt julkaistu sivujen Lammin päivät osiossa.

Ilmoittautuminen päättyy 12.9.2022.

Tapahtuma-arkistoa

Tätä sivua ei päivitetä.

 

 

20+1 -juhla - Rion hengessä!

  

Kuvat: Jorma Jantunen 2002

Camillan puhe YSV 20+1 –juhlassa 11.3.2002

Juhla-tilaisuuden avaus: hyvät ystävät ,TERVETULOA

Tasan 21 vuotta sitten kokoontui 6 yksinäistä ympäristönsuojelun raskaan työn raatajaa Kauniaisissa perustamaan ” Kuntien ja Läänien ympäristönsuojeluvirkamiehet ry, Miljövårdstjänstemän i kommuner och län”. Lempinimeltään YYY eli ” yksinäiset ympäristönsuojelijat yhtykää”

He ovat myös täällä tänään! Työvuosia ympäristön suojelemiseksi ja maailman parantamiseksi, on tänne tänään kertynyt.

Ja ympäristöasiat ovat jääneet hallintoomme ja niiden merkitys vahvistunut ja korostunut. Erityisesti tavallisten kuntalaisten mielipidemittaukissa ympäristönsuojelu koetaan jopa tärkeämpänä kuin taloudellinen kasvu. Voimme olla iloisia tänään ja todeta, että olimme oikealla asialla jo 21 vuotta sitten. Voimme todeta että yhdistyksemme ja varsinkin sen yksittäiset jäsenet kautta maan, on tehnyt ja tekee tärkeätä työtä jota tarvitaan ja jopa
 arvostetaan ,kaikesta huolimatta.

Nyt on aika juhlia , meidänkin tulisi välillä yrittää muistaa ottaa vähän rennoimmin vaikka maailmanparannustyö tietysti on tosi vakava asia .

Perustajajäsenet ovat kaikki mukana ,mikä on erittäin mieluisaa ja lämmittävää. Kiitoksia että tulitte. Koska ihan kaikki ei ehkä tunne tai muista miten kaikki alkoi , sanon pari sanaa perustajajäsenistä :

Ensinnäkin

Ora Patoharju (H:ki) , aloitit kunnallisen ympäristövirkamiesurasi jo v.1970 Helsingin ympäristötoimikunnan sihteerinä.

Olit myös yhdistyksen ensimmäinen pj yhdistysrekisteriotteen mukaan! Ja itse asiassa kokeneena yhdistysaktivistina täytyy tunnustaa että Ora teki kaiken paperityön yhdistyksen perustamiseksi! Jos sinua ei silloin muistettu kiittää niin sydämellinen KIITOS nyt, edes tässä vaiheessa. Ja mukavaa, että kiireisenä eläkeläisenäkin ehdit paikalle. Ora teki ensimmäiset Helsingin ympäristönsuojelun osa-alueiden ohjelmat ja taisteli myös mm sinnikkäästi lokki- ja koiraongelmien kanssa. Eräs tärkeä työ oli ehkä laajimmin levinnyt tuotteesi ” puidensuojeluohjeet ”,jota varmasti on käytetty useassa kaupungissa mallina. Lisää kuulemme varmasti kohta.. 
ja
Kirsti Virrankoski,(Vantaa)aloitit ympäristötyösi jo v. 1973 ja olit varapuheenjohtaja alkuvuosina, ns” toimeenpanevassa komiteassa.” Kirsti joka nyttenmin on myös metsänhoitaja ,oli heti alusta varsinainen luontoystävä ,vaikka koulutuksesi siinä vaiheessa oli yhteiskuntatieteellinen. Itse muistan kiitoksella sinun aikana tehdyn ”arvokkaat kohteet Vantaalla” kartat . Sitä paitsi Kirsti, olit jo ennen ysv:tä emäntänä YYY:lle mm Pitäjän kirkon tunnelmallisessa kokoustuvassa.

Rolf Oinonen ,olit yhdistyksen ensimmäinen sihteeri , ja silloin Kauniasten ympäristönsuojelusihteerin tehtävissä . Lähdit sieltä sittenmin Karjalohjalle hakemaan eko-elämää ja kuulemani mukaan olet vieläkin mukana myös ys-asioissa luottamusmiehenä.


Stefan Skog,


YSV pj vuodesta 1993-2000, ja

första miljövårdssekreterare i Borgå landskommun från och med 15.8.1979.Du skriver i boken ”Eläköön kuntien ympäristönsuojelutyö”

Att tjänsten var den femte kommunala miljövårdstjänsten i Finland, De första var väl ORA, Kirsti, Jarmo Henttu (H:fors),och kanske Rolf eller Markku Henttonen från Kuopio. Du kämpade tappert NESTE och fick igång bl.a. miljösamarbetet med landets kanske störta miljöproblem den tiden.Kommunens miljötjänster ökade till 3 + kanslist då du lämnade Borgå för Vanda.

Stefan ansaitsee myös erityiskiitoksen YSV :puheenhtajaroolistaan. Optimismija huumori mm Lammin ilta-ohjelmissa sekä viisaat ja mielestäni ajan myötä aina piirun radikalisoituneet linjanvetosi jäsenkirjeissä on antanut monelle ysv-läiselle lohtua ja voimaa. KIITOS! 

Kari Wallenius,

Kirjelappu Oralle päivätty 19.3.1981:

” Kiitän kunniasta saada allekirjoittaa perustamiskirja ja päästä näinmuodoin mahdollisesti ympäristönsuojelun historiaan, palautan perustamiskirjan Sinulle jatkotoimenpiteitä varten.” Näin kävi.

Olet toiminut YTV:ssä sinnikkäästi ja määrätietoisesti kuntien ympäristönsuojelutyötä tukien ja mm saanut aikaan Suomen parhaan ilma laadun mittausjärjestelmän. Kiitos.

Seppo Vuolanto

Kuuluit Suomen historian ensimmäisiin läänien ympäristönsuojelutarkastaja joukkoon, ja ennen tätä toimit Helsingissä kartoittaen ja suunnitellen mm arvokkaiden luontokohteiden suojelua. Nyttemmin toimit YM:ssä , ja pari vuotta vierailit Brusselissa EUn luontohommissa.Tallinna kuulemma kutsuu seuraavaksi, saavat kyllä olla kiitollisia asiantuntemuksestasi josta on ollut myös paljon hyötyä

täällä kotimassakin. Hyvää matkaa.


Camilla v.B


Itsekin olin perustajajäsen ja ehkä yksi juttu mun alkuajoista. Kun aloitin työni 15.12.1978 Espoossa apul.kaup,johtaja Hans Korsbäck sanoi kättelyssä ”mitä vähemmän teet ,sen parempi”.Ei tuo kuitenkaan lannistanut minua silloin eikä muitakaan kuntien yksinäisiä ympäristönsuojelutekijöitä, päinvastoin. Arvokas tuki kolleegoilta piti pystyssä ja antoi voimaa KIITOS. 

Tämä saa riittää perustajajäsenistä ,mehän jatkamme vielä illan mittaan saavutuksista ja tulevaisuuden toiveistamme.

Muutama sana vielä eräistä ympäristönsuojelutyön sankareista ja merkkipaaluista.

Vuodet 1985-86 oli merkittäviä monella tavalla(siitä on myös oheispaperi).

Ensinnäkin YSV aktivoitui kun Jorma Jantunen valittiin puheenjohtajaksi ja Vesa Valpasvuo sihteeriksi v.1985.Yhdisty kukoisti ja saimme pitkään toivomamme kuntien ympäristönsuojeluhallintolain KYHLin, vuonna 1986, kolme vuotta ympäristöministeriön perustamisen jälkeen.

Jorman jälkeen puheenjohtajina toimi Risto Mansikkamäki(87-89), Kari Porra (90-91) ja sitten tuli Stefanin kausi ja kun Vesa jätti sihteerintehtävät astui Päivi Aarnio remmiin. Arvokasta ja asiantuntevaa työtä joska suurkiitokset!

Lopuksi siteeraan Stefania taas (jäsenkirje 27.2) asiana tarvitaanko ysv:tä vielä:

Stefan jatkaa: näiden hallitusvuosien jälkeen voin tyytyväisenä todeta,että olen oppinut paljon ammattiin, lainsäädäntöön, hallintoon liittyvää, mutta ennen kaikkea olen saanut tutustua mielenkiintoisiin ihmisiin, tutustua ympäristökysymyksiin ympäri Suomea ja tuntenut , etten ole yksin vaikeitten työkysymysten ja stressin kanssa. Näin minäkin tunnen ja uskon että YSV.tä tarvitaan ympäistönsuojelun ja ystävyyden verkostona vielä pitkälle 2000-luvulla.

Muutosvastarinta on kyllä hieman murtunut , lopuksi Helvi Juvosen runo meille kaikille vahoille jäkälille ja myös uusille innokkaille voimille:

JÄKÄLÄ NOSTI PIKARINSA HAURAAN
JA SADE TÄYTTI SEN,
JA PISARASSA KIMALSI TAIVAS, TUULTA PIDÄTTÄEN
JÄKÄLÄ NOSTI PIKARINSA HAURAAN

NYT MALJA ELÄMÄN RIKKAUDELLE!

Eläköön kuntien ympäristönsuojelutyö, skåål